Spectacolul "Cine l-a trezit pe Yorick?"

Imagini

Informații

Data: 25 Ianuarie 2020, 19:00 Sâmbătă

Descriere

după William Shakespeare
adaptare: Alexandru Vasilachi
Regia: Alexandru Vasilachi
Scenografia: Iurie Matei
Costume: Tatiana Popescu

„Marele maestru în montări Shakespeare, regizorul Alexandru Vasilachi (Hamlet, Visul unei nopți de vară, Amorul dănțuie și feste joacă, Bocitoarele vesele) continuă să surprindă, ieșind la rampă cu Cine l-a trezit pe Yorick?, spectacol-cupeu inspirat din cele mai gustate istorii izvodite de geniul divinului brit.
Viața noastră e din Plămada viselor perfecte: nu e simplu să-ţi dai foc pe dinăuntru în secvențe laconice de text. E Hamlet, dar și Romeo și Julieta, și prea-tristul rege Lear, și Richard al III-lea … Scenariul exuberant,melanj de magie, umor, inventivitate, lirism, exces baroc, reflectă concepte grave precum responsabilitatea și dorința de mărire, ființă și neființă, durerea existenței sub aprige vremi, moartea, conștiința, speranța, dar mai făcută, și Actorii în visare sunt neîntrecuți: moto-uri ce conferă reprezentației un ritm special; gagurile, surprizele, glumele se țin lanț, captivând simțurile și imaginația; pluralitatea din care e alcătuit spectacolul dă posibilitate minunaților actori din trupa de elită a Naționalului chișinăuian – Silvia Luca, Petru Hadârcă, Alexandru Leancă, Angela Ciobanu, Anatol Durbală, Petru Oistric, Iurie Focșa, Doina Severin și toți ceilalți, -să-și reveleze întreaga măsură a organicității creatoare, plăcerea ludică, dar și neliniștea căutării tonalității presus de toate -Iubirea. Pornind de la motive arhetipale - Viața ca vis și Viața ca teatru, frecvente la Shakespeare (şi la Eminescu), Cine l-a trezit pe Yorick? e dinadins conceput ca un miraculos cadou de Crăciun; se deschide tuturor, șăgalnic, precum Amorul dănţuieşi feste joacă, jucat de un deceniu cu casa închisă.
Poemul Cărţile, compus de geniul nostru tutelar, Eminescu, în 1876, vine a decodifica metaforele uceniciei la școala imensului Will: „Shakespeare! Adesea te gândesc cu jale/ Prieten blând al sufletului meu/ Isvorul plin al cânturilor tale/ Îmi sare-n gând şi le repet mereu/ Atât de crud eşti tu, -atât de moale,/ Furtună-i azi şilinu-i glasul tău/ Ca Dumnezeu te-arăţi în mii de feţe/ Şi-nveţi ce-un ev nu poate să te-nveţe/Căci tot ce simt, de este rău sau bine/ Destul mă simt- tot ţie-ţimulţumesc/Tu mi-ai deschis a ochilor lumină/M-ai învăţat ca lumea s-o citesc/Greşind cu tine chiar, iubesc greşeala/ S-aduc cu tine mi-este toată fala”…
Vă așteptăm la teatru pentru ca să citim lumea. Așa cum este, a fost și va fi. (Larisa Turea)

Distribuţia:
Hadârcă Petru – Lear, Fundulea, Lorenzo, Regele din intermedia Hamlet
Luca Silvia – Geetruda, Funduleasa, Julieta, Bufonul Sfichi
Focşa Iurie – Hamlet, Edmund, Tybalt, Cassio, Chitruț, Oberon, Tezeu
Severin Doina – Ofelia, Cordelia, Nepoata Julietei, Desdemona, Ciubăreasa
Leancă Alexandru – Romeo, Meșter, Tizbea, Bufonul Cârcel, Fortinbras
Mocanu Ion – Gropar, Meșter, Othello, Polonius, Soțul lui Regan, Vărul lui Tibalt
Nofit Victor – Oberon, Tezeu, Richard III, Laert, Duhul lui Hamlet, Regele Franței, Mercuțio, Ciubărel
Bejan-Bojemschi Lilia – Regan, Verișoara primară a Julietei, Helena, Pofticioasa
Ciobanu Angela – Goneril, Hermia, Chitruța
Durbală Anatol – Meșter, Claudiu, Bufonul Scai, Ioan, Lysandru
Marginean Doriana – Titania, Hipolita, Bufonul Pleasnă, Prințul din Romeo și Julieta, Lucianus, Flămânzică
Oistric Petru – Demetrius, Gropar, Meșter, Ducele Burgund, Balthasar, Moniano
Drumi Draga Dumitriţa – Pac, Bufonul Holeră, Julieta (tânără), Emilia, Botuleț
Melnic Dan – Horațio, Bufonul Nervos, Soțul lui Goneril, Romeo (tânăr), Iago
Ana Tcacenco – Suflețel, Verișoara de-a doua a Julietei, Regina din int. Hamlet, Lady Anna
Ana Bunescu Botișor

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?